Стрии премахване с Nd YAG

Лазерно и RF премахване на стрии

Какво представляват стриите?

Стриите са атрофични кожни белези с линейна форма. Появяват се в определени ситуации в живота, свързани с промяна в обема на дадени кожни зони. Най-често през пубертета, по време на бременност, при рязка промяна в теглото, активна спортна дейност и прием на медикаменти (системни кортикостероиди и антидепресанти).

Причината за появата на стрии е дефект в еластичността, който най-често е генетично предопределен. Когато еластичните влакна са подложени на разтягане, те се разкъсват. С времето двата края на влакната се отдалечават и се оформя зона без еластични влакна – стрия. Според медицински проучвания над 90% от жените развиват стрии по време на бременността или непосредствено след раждане.Стрии може да се появяват и при мъжете.Съществуват два вида стрии-пресни и стари. Веднага след появата си стриите са розово-лилави на цвят и са на нивото на околната кожа. Старите стрии са бели, хлътнали, с набръчкана пергаментова основа. През летните месеци вследствие на придобиване на тен разтяганията се забелязват повече, защото съединителната тъкан не хваща тен. Най-често засегнатите области на тялото са корема, бедрата, ханша и гърдите.

Повечето методи, които се обявяват за успешно третиращи стрии, повлияват едва 7-9% от пресните стрии и не дават почти никакъв резултат за стрии с голяма давност, или с по-големи размери.

Лазерното премахване на стрии е един от най-ефективните методи за тяхното заличаване. Най- успешен е Nd YAG лазера с дължина на вълната 1064nm. Това е неаблативен метод, което значи, че обработва кожата в дълбочина, без да се засяга повърхностния ѝ слой и аблативни, при които се извършва и аблация /изглаждане на повърхността на кожата/. Поради тези причини процедурите за премахване на стрии са изключително ефективни. Самата терапия е безболезнена и с минимален възстановителен период.

Как действа енергията върху стриите?

Светлината на лазера прониква през кожата фракционирано (редуване на обработен и здрав кожен участък), достига до средна и долна дерма като загрява зоните, през които преминава и стимулира ремоделирането на колагена и еластина. Ефектът е видим непосредствено след първата процедура. Със същия принцип на действие лазерът или радочестотата въздействат върху белези и с друг произход – акне, хирургични операции, изгаряния.

Ползите от лазерната процедура за заличаване на стрии:

неоперативна и нетравматична процедура

видимо по-гладка и добре изглеждаща кожа

без време за възстановяване

процедурата е одобрена от FDA (администрация на храните и лекарствата в САЩ)

Често задавани въпроси, свързани с лечението на стрии с лазер

Подходящ ли съм за тази процедура?

Лазерната процедура за стрии е подходяща за всеки тип кожа, включително много светла и много тъмна.

Как действа?

Използва се лазер, чийто лъч е се разпределя в кожата под формата на решетка. Импулсите от лазерната светлина заличават стриите, целят формиране на здрава, еластична тъкан в третираната зона.

Колко е времетраенето на една процедура?

Времетраенето на процедурата зависи от големината на третираната зона.

Колко процедури ще са необходими?

Това ще се определи след консултация с Вас. Броят на процедурите зависи от количеството стрии, дълбочината и давността им.

Боли ли?

Процедурата се понася изключително добре от пациентите, тъй като не е болезнена. Не се налага упойка. След терапията се препоръчва специална козметика за домашна гржа.

Колко бързо ще се възстановя?

Не се налага дълъг възстановителен период, в рамките на седмица отшумяват всички първоначални усещания и кожата се регенерира. Процедурата не нарушава ежедневния начин на живот на пациентите.

Има ли противопоказания?

Махането на стрии с лазер/радиочестота е противопоказно при:

възпалителни процеси в зоната, която се обработва

псориазис, дерматити в обострен стадий

бременност

провеждане на процедури с химически пилинг преди по-малко от 3 седмици

злокачествени образувания

епилепсия