Премахване на татуировки и перманентен грим

Лазерно премахване на татуировки и перманентен грим

Много от хората, които имат татуировки и перманентен грим, искат да ги отстранят. Дали защото рисунките са поставени в тийнейджърска възраст и вече не са харесвани, защото са некачествени или пък просто, за да се подменят с други. Проучванията в последните години показват, че мотив за заличаването на татуировките са важни събития в живота, нова работа, проблеми с облеклото и др.

Паралелно с поставянето на татусите се развиват и техники за тяхното отстраняване. Процесът е труден и продължителен, като в миналото са се използвали и доста екстравагантни начини – инжектиране на екстракти от вино, лайм, чесън и даже екскременти от гълъб. Днес най-ефективният и безопасен начин за отстраняване на татуировките са лазерните системи Q-switch.

Какъв е механизмът на лазерното премахване на татуировки?

Татуировките се състоят от пигмент, изкуствено въведен в кожата. Всички пигменти имат специфичен светлинен спектър на поглъщане. Затова лазерът трябва да предаде точната светлина на поглъщане от пигмента. Различните оцветители изискват различни цветове на лазерния лъч. Примерно, червената светлина поглъща по-силно зеления пигмент. Жълтото, зеленото и флуоресцентното мастило са по-голямо предизвикателство за отстраняване в сравнение с черно и синьо мастило. Пресните татуси се премахват по-трудно, тъй като съдържат висока концентрация на титаниев диоксид, който е високо отразяващ. Лазерното третиране разбива на малки частици пигмента. Тези малки частици се изхвърлят от организма, благодарение на фагоцитиране от макрофагите.

Какво представляват лазерите Q-switch?

Лазерите Q-switch се смятат за златен стандарт в отстраняването на татуировки. Мощността и продължителността на лазерния импулс са важни параметри, защото мощните и кратки импулси са по-безопасни и по-ефективни при отстраняването на татуси. При Q-switch лазерите излъчването е такова, че оцветителите поглъщат импулсите много по-силно от съседните елементи на кожата. При поглъщането на лазерните импулси гранулите на оцветителите се разбиват на микроскопични частици, без да увреждат околната тъкан. Клетките на имунната система улавят тези частици и постепенно ги елиминират в рамките на няколко седмици след процедурата. Предимство на нашата лазерна система е и това, че лазерното петно е квадратно. По този начин равномерно се разпределя енергията на импулсите и се гарантира по-голяма безопасността на терапията. Има няколко основни типа лазерни системи Q-switch, като всяка от тях е ефективна за премахване на татуси в различен диапазон от цветния сектор. Многоцветните татуировки почти винаги изискват използване на 2 дължини на вълната. Новите поколения лазерни системи от семейството на Q-switch позволяват комбиниране на дължините на вълната и могат да премахват всички цветове.

1. Q-switch Nd:Yag: 532 nm

Този лазер създава зелена светлина с високо поглъщане от червени, оранжеви, лилави и по-слабо от жълти пигменти. Тази дължина на вълната се отличава и с високо поглъщане от меланина, затова е подходящ за заличаване на пигментации и соларни петна.

2. Q-switch Nd:Yag: 1064 nm

Този лазер създава светлина, близка до инфрачервената, и се поглъща от всички тъмни пигменти на мастилото. Затова е подходящ за премахване на черни, кафяви, сиви, тъмносини цветове. Тази дължина на вълната слабо се абсорбира от меланина и затова този лазер е подходящ за хора с по-тъмна кожа.

Комбинацията от тези 2 дължини на вълните в Q-switch режим дава възможност за премахване на различни по цвят пигменти.

Колко процедури са необходими?

Пълното отстраняване на татуировките изисква поредица от терапии. Броят на процедурите и интервалът между тях зависи от различни параметри, включващи третираното място и цвета на кожата. Например, заличаването на рисунки по крайниците отнема по-дълго време. Препоръчва се промеждутъкът между две терапии да е от 4 до 7 седмици.

Успешното премахване на татуировки е индивидуален процес и зависи от типа на кожата, локацията на татуировката, цвета на мастилото, количеството на оцветителя, регенеративните способности на индивида и начина на поставяне на рисунката.

Има ли болка по време на процедурата?

Процедурата за отстраняване на татуировки не е болезнена, но не е комфортна. Мнозина от пациентите я определят като по-неприятна в сравнение с поставяне на рисунките, а усещането се описва като парване или ожулване. Ето защо преди терапията може да се използва обезболяващ крем.

Препоръки сред терапията

Веднага след процедурата се получава лек оток на третираното място, като кожата избледнява. Зачервяванията в съседните участъци обикновено преминават за 4 часа, а в третираните зони се появяват корички, които се излющват за около 14 дни. Самият пигмент на татуировката може да се намери в коричката. Избледняването на татуировката се забелязва в следващите 8 седмици. Възможно е да се назначи и антибиотично лечение, макар че лазерните апликатори са стерилни и няма необходимост от такова.

Възможни ли са странични ефекти и усложнения?

За част от пациентите, подложили се на премахване на татуировки с Q-switch лазер, могат да се наблюдават временни промени в пигментацията на кожата. Пигментните петна изчезват в рамките на няколко месеца, като се прилагат и широкоспектърни слънцезащитни продукти. Ако клиента е склонен към пигментации, се препоръчват по-дълги интервали между отделните терапии. Пациентите с келоиди трябва да бъдат предупредени за повишен риск от образуване на белези.

При премахване на татуировки са възможни и алергични реакции, тъй като Q-switched лазерите активират мастилото. Могат да се появят зачервявания и сърбежи след терапията – особено когато мастилото е червено или жълто, тъй като в тези оцветители се съдържа живачен сулфид и кадмиев сулфид.

Противопоказания за лазерно премахване на татуировки и пигментни петна:

Бременност и кърмене

Прием на антикоагуланти и лекарства, които са фотосенсибилизатори

Склонност на организма да образува келоиди и хипертрофични цикатрикси

Алергия към пигментите на татуировката

Остро инфекциозно заболяване или имуносупресивна терапия