Премахване на капиляри с Nd YAG

Капилярите (от лат.: capillaris – ко­съм­че­та) са част от кръвоносно-съдовата система и представляват периферията на артериалната система. Дължината им е около 0,6 mm, а в за­ви­си­мост от то­ва в кои ор­га­ни се на­ми­рат, ди­а­метъ­рът им ва­ри­ра от 4 – 40µm, поради което кръвните клетки в тях се движат поединично.

Медицинското наименование на съдовите изменения, които наричаме спукани капиляри е купероза. По-голямото количество спукани капиляри, концентрирани в една област носят името капилярни мрежи или съдови звезди. Най-често те се срещат в областта на долните крайници: бедра, прасци, сгъвка на коляно, глезени.

Спуканите капиляри в областта на лицето се появяват най-вече на бузите и носа. Те създават неприятен естетичен дефект и причиняват дискомфорт, особено при дамите.

Основната причина за появата на мрежичките от червеникави или лилави капиляри е слабост на стените на съда. Тя от своя страна може да се дължи на:

генетична обремененост

предозиране на медикаменти

промяна в хормоналния баланс при бременност или заболяване

недостиг на витамини

екстремни външни температатури (студ или горещина)

алкохолна злоупотреба

Понякога и проблеми с черния дроб могат да причинят неприятните съдови звезди. С напредването на възрастта проблемът се задълбочава.

Профилактиката на разширени и спукани капиляри включва:

дълбоко хидратиране на кожата

набавяне на допълнителни витамини чрез храната или хранителни добавки – особено на витамин С, който е съставна част на съдовите стени

недопускане на рязка смяна на температурите (зимата)

избягване на сауна и парна баня

Жените трябва да се отнасят с внимание към появяването на спукани капиляри в областта на краката и да не пренебрегват този проблем, защото той води след себе си целулита.

До скоро естетичната медицина разчиташе на електрокоагулацията да реши проблема, но страничните ефекти от подобна манипулация като хиперпигментция и белези са причината да се търсят нови подходи.

Последният и най-ефективен метод е лазерното третиране със Nd YAG ЛАЗЕР с последен модел лазерна система с дължина на светлината 1064 nm.

Този лазер е класика за успешно премахване на капиляри, спукани микрокръвоносни съдове и хемангиоми по лицето и тялото. Дължината на лазерната светлина е 1064 nm и позволява третиране на дълбокоразположени капиляри.

Уникалният лазер от последно поколение позволява да се избере най-подходящата дължина на вълната и продължителността на импулса, което ограничава до минимум възможността за термично увреждане и др. нежелани ефекти.

Какво представлява процедурата лазерно отсраняване на кръвоносни съдове?

При лазерното третиране на неестетични кръвоносни съдове с Nd:YAG лазер, се доставя светлинен импулс, чиято енергия се поглъща от хемоглобина на кръвта. Тя се трансформира в топлина, предизвикваща коагулация на кръвта и своеобразно “заваряване” на стените на нежелателния кръвоносен съд, което води до неговото унищожаване. Кръвният поток респективно се пренасочва към вени, разположени по-дълбоко под повърхността на кожата.

Кои съдове са подходящи за третиране с Nd:YAG лазер?

Това са видимите с просто око единични или образуващи мрежа капиляри на лице и тяло, паякообразни вени с диаметър до 1,5 мм, вени на крака от 1 до 3 мм, вродени и придобити хемангиоми и др.

Какво е усещането по време на процедурата?

Най-често пациентите го характеризират като леко убождане. Наличието на специална охлаждаща система намалява неприятното усещане и предпазва здравата кожа от загряване.

Каква е продължителността на процедурата?

Зависи от броя и гъстотата на третираните съдове. Например за звездовиден хемангиом – обработката е за секунди, но за обработка на множество капиляри на долните крайници е необходимо повече време.

Колко процедури са необходими?

Броят на процедурите зависи от вида, цвета, конфигурацията и броя на съдовете. Често до две процедури са достатъчни, като втората процедура се извършва най-рано след около 3 до 4 седмици. При случаи с множествени съдове, образуващи капилярни мрежи е възможно да се назначат повече от две процедури. Но след всяка процедура се забелязва видимо редуциране на капилярите.

Кога ще се види резултата от процедурата?

Всеки човек носи своите индивидуални характеристики. В честите случаи при обработването на единични кръвоносни съдове (напр. на ноздрите) или звезди още след 2-3 седмици съдовете изчезват. При множествените съдове резултата настъпва постепенно след всяка последваща процедура.

Остават ли някакви последици след такава процедура?

Непосредствено след процедурата в обработваната зона се наблюдава зачервяване с незначителен отток за 1-2 дни. Самият кръвоносен съд след обработката потъмнява и в рамките на 2,3 до 4 седмици се резорбира от организма и изчезва. Задължително след процедурата използвайте слънцезащитен крем особено през по-топлата част от годината, за да се избегне появата на хиперпигментация. Върху третирания участък може да се постави коригиращ грим.

Ще се появят ли след време отново кръвоносните звезди и съдове?

Третираните съдове не се появяват, но при наличие на предразположение е възможна поява на нови съдове около обработваните зони, които също могат да се третират.