Лечение на гъбички

Третиране на гъбички по ноктите

Mикозата (гъбичките) е една от най-неприятните кожни инфекции. Заразяването е лесно,но лечението все още е бавно и трудно,особено при липса на грижи.Хората не обръщат внимание в самото начало и заболяването прогресира. Това обаче не е причина за отчаяни,а напротив за целенасочена борба.

Гъбична инфекция на ноктите (онихомикозата) е винаги вторично заболяване. Първо се засяга кожата на ръцете или краката. Възпалението се характеризира със сърбеж, лющене, обрив „пелена” и неприятна миризма. Гъбичките се размножават бързо хранейки се с роговия слой на епидермиса и плочките на ноктите. Стъпалата и дланите са с дебел рогов слой което е благоприятна среда за размножаване.

В последствие става и заразяването на плочката на нокътя. В процеса на заболяването, ноктите избледняват, стават мътни, много дебели(или обратното-тънки), неравни и чупливи. Променя се цветът им в белезникав, жълто, синьо, зелено, кафяв и дори черен. (зависи от вида на гъбичките).

Условия и фактори допринасящи развитието на гъбичките на ноктите са:

топла и влажна среда (климат, труд)

посещения на басейни, сауни, бани

чест контакт с вода и детергенти

травми на ноктите

хиперхидроза (повишено изпотяване) на дланите и ходилата

неспазване на основните правила за лична хигиена (нередовно миене на ръцете и краката,рядка смяна на чорапи)

тесни обувки с лоша вентилация ( евтини обувки от синтетични материали)

понижен имунитет

имуносупресивни агенти (при трансплантация на органи, лечение на системни заболявания, алергии)

при лечение с широкоспектърни антибиотици

болести като захарен диабет , ендокринни заболявания , варикозни вени на долните крайници ,имунодефицитни заболявания,неопластични заболявания ,общо затлъстяване са предразполагащ фактор за развитие на онихомикозата.

Лазерно лечение на гъбички на ноктите

Изборът на методи за лечение на гъбички е голям, но повечето от тях са неефективни или твърде токсични.

Какви са вариантите за лечение:

– вътрешно лечение чрез приемане на лекарства (таблетки)

– външно лечение – със средства с фунгицидна активност (крем,лак)

– хирургично лечение – изтръгване на нокътя

И при трите метода е наложително стриктното спазване на хигиената.

От скоро медицината разполага и с нов вид лечение – лазерна терапия. Това е прогресивен, бърз, неинвазивен и безопасен метод отличаващ се с висока ефективност (95%). При лечение на гъбичките на ноктите се използват лазери с висока интензивност.

Предимствата на лазерното лечение на гъбичките по ноктите са:

лазерното лъчение прониква дълбоко в плочката на нокътя

лазерната енергия както и проникването и е строго фиксирано и се контролира от специалист

невъзможно е създаването на резистентност на гъбичките към лазерното лъчение

кратка продължителност(5-15 мин.) на манипулацията

не се изисква възстановяващ период

няма странични ефекти

без болка

без упойка

лазерно лъчение има общо антисептично действие

прост и лек начин на лечение

стабилни терапевтични резултати

Същността на процедурата е:

Високо интензивното лазерно лъчение може да прониква в жива тъкан на дълбочина от 7 mm. Външно нанесени лекарства не могат да проникват толкова дълбоко..

Вегетативно тяло на гъбите е мицелът. Той представлява гъсто-преплетени хифи (тънки тръбовидни нишки).Основната задача на хифите е абсорбцията на течности и хранителни вещества. При гъбичките паразитиращи върху човешкото тяло, мицелът има форма на съединителна тъкан. Той е плътно прилепнал към приемащата тъкан, и е хранилище на гъбични спори–клетки с които гъбичките се размножават.

Лазерът загрява за изключително кратко време ноктите до 450 градуса по целзий. Високата температура води до коагулация (залепване) на мицела и спорите на гъбичките. Процедурата с лазер отнема едва 5-15 минути. Лечението е строго индивидуално като за добри резултати се препоръчват 8-10 процедури. При усложнения лечението може да продължи и до една година. Интервалът между процедурите е от една седмица до един месец. Обикновено след месец пациентите имат осезаемо облекчение. В деня преди процедурата, се препоръчва в съд с гореща вода да добавите една супена лъжица сода за хляб и пет – десет грама сапун и да потопите засегнатите нокти за 15-20 минути. С пила за нокти изчистете неравностите и засегнатите зони на нокътя. Така лазерното лечение ще е по-ефективно. Оценка на крайния резултат на лазерната терапия може да бъде правена едва след 6 месеца, когато израсте нов непоразен от гъбичките нокът. Ефективността на лазерното лечение е 90-95%. При тежки случаи, по преценка на лекуващия лекар едновременно е добре да се назначи и лекарствено лечение. Именно тази комбинация често дава най-добри резултати.