Лечение на акне с Nd YAG

Акнето е заболяване на мастните фоликули, което най-често започва в пубертета, но се среща и в по-късна възраст, ако се появи хормунално нарушение, стрес, неправилна хигиена и др. При него се наблюдава повишена секреция на мастните жлези, натрупване и задържане на епителни клетки в изходния канал на жлезата, водещо до нейното запушване и образуване на т. нар. комедон. Под влияние на бактериите намиращи се в засегнатите зони настъпва и възпаление.

Къде се появява?

Акнето засяга най-често така наречените себорейни зони на лицето, вратът, горната част на гърба и гърдите.

Какви методи за лечение съществуват?

Традиционният отговор на медицината в тези случаи е антибиотичната терапия – локална и обща, ретиноиди /производни на витамин А киселина/, хормонални средства, пилинг, дермабразио, фототерапия и др. Всички тези средства водят до повишена чувствителност на кожата и ефекта от тях настъпва бавно. Най-новите и съвременни тенденции за лечението на акне е използването на Nd:YAG лазера.

Как Nd:YAG лазера въздейства върху проблемната кожа?

Излъчваната от лазера светлина, посредством фотохимична реакция, се трансформира в топлинна енергия. Именно загряването на дермата води до стимулиране на обменните и възстановителни процеси в кожата. Засилва се кръвообращението и се подобрява храненето на кожата. Това води до повишаване на локалния имунитет, до регулиране се функцията на мастните жлези.

Какво е усещането по време на процедурата?

Процедурата е приятна и комфортна. След нея кожата е затоплена и с характерен розов оттенък, което се наблюдава в продължение на 10-15 мин.

За кого са подходящи тези процедури?

Няма ограничения – подходящи са от младежка до по-зряла възраст както при мъжете, така и при жените.

Колко дълго продължава една процедура?

Средно процедурата продължава между 20 до 30 минути.

Колко процедури са необходими?

За постигане на добър резултат е необходимо да се направи курс от 5-6, процедури през интервал от 2 до 3 седмици, след което се препоръчват поддържащи процедури в зависимост от индивидуалнoто на състоянието на кожата.

Какъв резултат можем да очакваме след тази процедура?

Благодарение на мощното си антибактериално и противовъзпалително действие лазерната светлина води:

до успокояване и разнасяне на възпалителните лезии;

до нормализиране на омазняването;

до подобряване еластичността и тонуса на кожата;

процедурите с Nd YAG лазер не увреждат и не оставят белези по кожата.

Още от първата процедура се забелязва положителен резултат.