Лазерен карбонов пилинг

Карбоновият лазерен пилинг е лазерна процедура, чрез която се постига намаляване омазняването на кожата, размера на разширените пори, цялостно изглаждане на повърхността на кожата, изсветляване и изравняване на цвета на кожата. Лекува акне и напълно ЗАМЕСТВА КЛАСИЧЕКОТО ПОЧИСТВАНЕ НА ЛИЦЕ, ДОРИ ГО ПРЕВЪЗХОЖДА.

Повишеното омазняване и разширените пори са сред най-често наблюдаваните козметични проблеми по кожата на лицето в различни възрасти. Най-често използваните методи за третиране на разширени пори са прилагане на козметични средства за домашна употреба, химически пилинг, различни аблативни лазерни технологии, фракционирана радиочестота, микронидълинг и др.

 

Очаквани резултати от карбоновия пилинг

Стягане и видимо намаляване на разширените пори

Почистване на порите от себума

Свиване на мастните жлези и като резултат намаляване на омазняването на кожата – в резултат на това намалява и активността на акнето при предразположени хора.

Антисептичен ефект върху космено-мастните фоликули, което води до намаляване на количеството бактерии и ограничаване на акнето.

Стимулиране колагеновата синтеза с последващо стягане,подмладяване и заглаждане на кожата.

Излющване на нежизнеспособни клетки от повърхностните слоеве на кожата.

 

Същност на процедурата:

Карбоновия лазерен пилинг се осъществява в два етапа. Като подготовка за процедурата върху кожата се нанася карбонов гел или карбонова пудра. Целта е тя да покрие плътно кожата и да навлезе в самите пори. Това се прави с цел засилване на ефекта на лазерния лъч върху кожата и достигане до вътрешните повърхности на порите, което не би било възможно или поне не в достатъчно количество, ако обработваме кожата без подобен „усилвател“.

След нанасяне на карбоновия гел, кожата се обработва с Nd:YAG лазер с дължина на вълната 1064 nm, като се работи с много къси импулси. Лазерната светлина се поглъща от карбоновите частици и води до тяхното възпламеняване в самите пори. Така ефекта на светлината върху третираната кожа се усилва многократно и се постига обработване и на вътрешните повърхности на порите, където са попаднали карбоновите частици. В резултат на този процес се наблюдава ремоделиране на пората, намаляване на размера й и намаляване на омазняването на повърхността на кожата. При фотореакцията се потиска и бактериалния растеж в пората, като по този начин се намалява броя на акнеичните лезии по кожата на лицето. Така в резултат на осъществения карбонов пилинг в дългосрочен план намаляват пристъпите на акне.

Излющването на повърхностните слоеве на кожата след пилинга се съчетава със засилената продукция на колаген, настъпващо в резултат на активация на фибробластите под въздействие на лазерната светлина. Това води до видима промяна в повърхностните слоеве на кожата и постигане на по-свежа и подмладена кожа.

По време на процедурата се усеща леко затопляне на повърхността на кожата, но няма болка. То се преодолява чрез използване на струя студен въздух, която неутрализира усета за повишена температура. Непосредствено след пилинга лицето е зачервено, като този ефект се задържа за 1-2 дни, последван от излющване на повърхностния слой на кожата, като целия възстановителен период отнема 4-5 дни. През това време е важно използването на овлажняващ и слънцезащитен крем, които правят излющването по-плавно и намалява дразненето.

Терапията с карбонов пилинг включва серия от 3 или 4 процедури през 3-4 седмици, но поради факта, че още след първата процедура настъпват видими резултати, е възможно да останете удовлетворени още след първата процедура. В случай, че резултата от първите 1-2 пилинга са напълно задоволителни е възможно лечението да бъде преустановено на този етап.

Предимства пред останалите използвани методи

Съществуват няколко причини за използването на карбоновия лазерен пилинг в практиката ни при толкова много съществуващи алтернативни процедури. На първо място това е неаблативна лазерна процедура, т.е. при осъществяването й не се наранява кожната повърхност и няма проникване на лазерния лъч през повърхността й. Това прави процедурата минимално инвазивна с малка травма върху обработваната кожна повърхност и бърз възстановителен период. За разлика от останалите лазерни процедури, които използваме за третиране на разширени пори, възстановяването е за период от 5-7 дни и той е свързан най-вече със зачервяване на кожата. Така тази процедура е съизмерима с времето за възстановяване, необходимо за химически пилинг. От друга страна при карбоновия лазерен пилинг върху кожата не се поставят киселини, което прави процедурата приложима при хора с чувствителна кожа. Риска от възникване на остатъчна хиперпигментация, характерен за някои лазерни процедури и средно-дълбокия химически пилинг тук е минимален.

Противопоказания

Както при всяка процедура и при карбоновия пилинг трябва да се вземе предвид състоянието на кожата и съпътстващите заболявания на организма, за да бъдат избегнати възможни странични ефекти. Противопоказания за извършване на този вид пилинг са активно и тежко протичащо акне, което може да се влоши в хода на процедурата. Наличието на бактериална (стафилококова, стретококова и др.) или вирусна (херпес симплекс) инфекция са абсолютни противопоказания за осъществяване на пилинга. При повишена чувствителност на кожата към слънчева светлина и заболявания, които определят такава чувствителност не трябва да се прилага карбонов пилинг.

Карбоновят пилиг дава положителен резултат още след първата процедура.