Лазерно подмладяване/Skin Rejuvenation

Лазерно подмладяване/Skin Rejuvenation с IPL технологията е една от най-често и най-отдавна прилаганите в естетичната практика терапии. Процедурата използва биологичния ефект на светлината за постигане на видимо подмладяване на кожата с дълготраен ефект.

Какво представлява Лазерно подмладяване/Skin Rejuvenation?

През последните две десетилетия Лазерно подмладяване/Skin Rejuvenation се наложи като незаменима процедура за намаляване на видимите линии и бръчки, свиване на разширени пори, редуциране на разширени капиляри и дифузно зачервяване на лицето и заличаване на тъмните петна от кожата. Широкият спектър от индикации за прилагането й я правят подходяща както за относително млади лица, така и за хора в средна и зряла възраст.

Какъв тип светлина се използва при Лазерно подмладяване/Skin Rejuvenation

За процедурата се използва т.нар. интензивна пулсова светлина, известна още като IPL (intense pilsed light). Тя представлява сноп от лъчи с дължина на вълната в спектъра 530-560 nm до 1200 nm. Широкия спектър на лъчите, прилагани при терапията дава възможност за прилагане на процедурата при множеството различни индикации и така да се атакуват различни проблеми и несъвършенства по кожата на лицето.

Какъв е механизма на действие на IPL върху кожата?

Действието на IPL се базира на принципа на „селективната фототермолиза”, при който светлината, която се излъчва от апарата се поглъща от специфични структури от кожата, наречени хромофори. При фотоподмладяването това са хемоглобина в кръвоносните съдове и меланина в повърхностните слоеве на кожата и космите. Погълнатата светлина се трансформира в топлина и настъпва избирателно разрушаване на прицелни структури като пигментни петна, разширени капиляри, косми и др. В допълнение към тези ефекти, част от лъчите, достигат повърхностните и по-дълбоки структури в дермата и стимулират фибробластите да произвеждат повече нов и здрав колаген. Така чрез една процедура се въздейства едновременно върху няколко естетични проблема.

Какви са основните проблеми, които подлежат на терапия с IPL?

Съществуват много и различни индикации за терапия с интензивна пулсова светлина. Най-общо те могат да бъдат разделени в три основни групи:

1.Терапия на съдови изменения по кожата.

Намаляване видимостта на разширените капиляри по кожата на лицето, шията, ръцете и деколтето.

Намаляване на дифузното зачервяване на кожата на лицето.

Подобряване на състоянието при телангиектатична форма на розацея (начална форма).

Намаляване степента на изява на вродени съдови петна по кожата.

Терапия на пигментни петна и дифузна хиперпигментация на кожата.

2.Терапия на мелазма

Намаляване и заличаване на луникчи, лентиго и други хиперпигментни образувания, предизвикани от действието на слънчевите лъчи

Намаляване на дифузна хиперпигментация на кожата или други пигментации, предизвикани от различни вещества върху кожата

3.Терапия на промени в структурата на кожата:

Намаляване на видими линии и бръчки по кожата.

Подобряване на стегнатостта и плътността на кожата.

Намаляване на видимите пори.

Kакъв брой процедури се препоръчва за постигане на ефект?

Всяка IPL-процедура води до видим резултат, но за постигане на максимално видими и продължителни резултати е препоръчително да се направят поне 3 поредни процедури през 20-30 дни.

Възможности и ограничения при Лазерно подмладяване/Skin Rejuvenation

IPL-терапията е неинвазивна и относително лека процедура, която дава възможност човек да се върне към обичайните си ангажименти веднага след края й, практически без възстановителен период. Процедурата е бърза, неболезнена, усеща се леко затопляне . След процедурата кожата остава леко зачервена,но след 20-30мин.се успокоява.Препоръчва се използването на хидратиращи,овлажняващи и слънцезащитни кремове с 30-50 фактор.

Ограниченията за провеждането на Лазерно подмладяване/Skin Rejuvenation са свързани най-вече със сезона и необходимостта от въздържане от излагане на слънце след нея. Лятото е единствения сезон, през който е желателно да се избягва тази терапия.

Не е желателно на IPL-терапия да се подлагат бенки, тъй като това може да доведе до клетъчни промени в тях, което да стане основа за активиране процес на канцерогенеза.

Съществуват ли противопоказания за IPL-терапия?

Лазерно подмладяване/Skin Rejuvenation е процедура с относително малко на брой противопоказания. Желателно е такава да не се осъществява през летните месеци на годината и при планирано излагане на действието на слънчевите лъчи.

Процедурата се приема за противопоказана по време на бременност и кърмене, както и при хормонални проблеми, които повишават чувствителността на кожата към ултравиолетови лъчи.

Препоръчва се процедура да не се осъществява при прием на медикаменти, които повишават склонността на кожата за хиперпигментация.

IPL-терапия не се извършва при наличие на инфекциозни проблеми в областта от кожата, която ще бъде подложена на терапия. Най-често това може да бъде лабиален херпес или бактериално замърсяване на кожата. Необходимо е да се изчака до преминаване на възпалението, за да се проведе процедурата.

Като относително противопоказание за тази терапия може да се разглежда епилепсията и други заболявания, водещи до поява на припадъци. Те могат да бъдат активирани от ярката светлина по време на процедурата. При съществуване на такова заболяване трябва да обсъдите с пациента риска от активирането на нов пристъп и да се направи консултация с лекуващия невролог.

Резултат се забелязва още след първата процедура.